Arkib untuk November, 2009

tjuk:Adaptasi cinta..hurmmm!

Posted in Uncategorized on November 10, 2009 by hadi89

Perempuan,ape yg ad ngan kaum ni erk?sy pn xtau nak describe camner ttg kaum hawa ni,sesungguhnya ternyata air mata seorg ppuan mpu melemahkan seorg lelaki(oit!ak bkn aaa..ak kuat!).Lelaki yg xpnah nanges psl ppuan pn pasti akn nanges d sbbkan seorg ppuan.Klo dh start bercinta,laki yg kental hatinya,mti akan jd lentur hatinya,laki2 akn ikot je perintah dri gf die tpa sebarang soalan~walhal,klo die ngan menber2 die yg laki,byk feel!sket2 xbleh bwat!sket2 xnak!tp,klo ngan gf die..afuuuuuuuhhh!lbut  sport rim dri tayar!knpe erk?saya pn xtau..

Sbb ppuan gak,klo yg ‘mat smart’ tetiba akn kuarkan sikat dan sikat rmbut diorg,klo pkai neck tie,tetiba je akn btolkan neck tie bg lurus,klo pkai kemeja,tetiba akn btolkan kemeja bg npak sama je,tetiba je akn lapkan muke diorg yg berminyak 2 bg npak ok n macho,klo bersembang ngan member,tetiba je ckap kuat2,kononnya dialah yg plg otai dlm group die,klo nek moto n kete,tetiba je akn rem@tkan myak kuat2,kononnya moto n kete die r yg plg ebat!saya sering tertnya dalam hati..nper bende ni terjadi kat lelaki erk?(tp,x r sumer!certain je r)mayb ni dh lumrah bg seorg laki,biar npak ebat d mata seorg ppuan.

Persoalan ni mbuatkan terigt akn kisah saya n “H”.Macamne seorg laki yg xpnah bcinte,yg kononnya prinsip idopnyer –

–no women,no wonder,

–no women,no cry.

akhirnya,tewas pd kata2 cinta seorg perempuan yg dh lame meminati saya,xtau plak yg ‘H’ dh lme minat kat saya.Sy xtau lgsg perasaan die untill die sndiri yg luahkan pd sy ptg 2!(Npak sgt ak ni ntah hape2!haha)

LOVE STORY BEGINS..

Mse 2 sy bru je berpindah sek rendah,ble sy pdah sek 2,sy rse sunyi sgt sbb sy rse sunyi sgt..tp,lps seminggu kat situ,dh ok r sket,dh dpt seswaikan dgn enviroment kat c2.Mse time ni r,sy ternampak ‘H’,sy plik..~nper ak xpnah npak lak minah ni sblm ni?ppuan ni classmate ak ke?~tok dptkan kepastian,sy tyer r bdk sblh sye(kamcing gak r!)

Me      :Jan,ak xpnah npak pn ppuan 2?sekelas  ngan kite ke?

Pejan :Oit!2 r ‘H’!die mmg sekelas ngan kiter r!apsal lak hg xsedar?ldpn die 2 anak sir(cgu BI)kat sni r..

me     :Oooooo..ok2!tp,apsal die macam lawa sgt aaa?

Pejan:Iskh!Merepek r hg!-sbil ketuk kpla ak dgn pamadam papan hitam!-

#sy pn hairan,npe lps Pejan ktuk kpla sy dgn pemadam papan hitam,kpla sy xsakit?walhal 1 klas dgr byi KTUUUK’! n 1klas tgk barisan blakang(ak n pejan r 2!)sy try raba2 kpla..ad sedikit benjol,tp,npe xrse sakit lgsg?adakah sbb sy sdg tgk die skang?adakah ini cinta pandang pertama?ntah r..

2 TAUN BERLALU..

Hmm..sy skang dh drjah6!time 2 hari sblm cti pggal akhir taun,sy telah dikurniakan jawatan Ketua Pengawas!(Ak pn terkjut gak time 2!)~baik sgt ke ak ni?lgpn ak bkknyer skola sni dri drjh 1 pn?Nak dijdkan cter si “H” jd penolong sy(Pen Ketua Pengawas)

Ahak!lg bertambah r sy sker!rse mcm time 2 hanya sy n die je yg ad!Hari Isnin,hari perhimpunan,hari pertama bkk skola,pg 2 r sy dinaikkan pgkat mjadi Ketua Pgawas sbb mse ak drjh 5,sy just jd Ketua Klas je n ‘WH lak time 2,jd pgwas pustakaan.Time 2 wujud double standart antara ktorg!pg 2,sy adalah org pertama yg dpt watikah Ketua Pgawas,di susuli lak ngan ‘H’,Mse die nak blek ke barisan blakang,die spat syum kat sy yg tgh dok kat sblah guru bsar!sy panik time 2,sy x syum blek kat die(konon ego!blah r hg!)

Disebabkan die penolong sy,sy sering berjumper ngan ‘H’!Kekerapan berjumper dan bersembang dgn ‘H” membuatkan sy rse seronok n membuatkan sy bersemangat tok dtg skola pg2!(klo bleh,xnak blek rumah!bio ak yg jd pak gad kat skola 2 n bukakkan gate klo ‘H’ dtg)Slps 2,ktorg dibahagikan kump plak bg pgawas2 tok mgawal dak2 yg junior n tugas2 yg len.Ditakdirkan skali lg,sy 1 group ngan die!Hmmm..btambah ligat r sy n ‘H’!Disbbkan sy tlalu rapat ngan ‘H’,sy mule digosipkan ngan ‘H’!Mule 2 2 xsker!sbb bengang r,pehal lak nak gosip ak n ‘H”?sy bknnyer de pe2 ngan die pn?~~(aiceh!sbnrnyer sker!)n sy x brani nak luahkan perasaan kat ‘H’ n sme gak ngan “H” terhadap sy..spai r ktorg beh skola kat situ…

N KTORG TROS LOST KONTEK..

sy skang dh msuk F1,Sme gak ngan ‘H’,Kekdg sy terigt kat die..zaman 2,sy xde nset lg,sme gak ngan die..ak msuk sekolah asrama n ‘H’ lak msuk sek harian.Kekdg dlm kelas,sy xbleh kosentret blajar sbb terigtkan kat ‘H’,ktorg sme2 jage dak drjh satu time cgu g mesyuarat,sme2 je barisan kat kantin time perhimpunan,sme2 dok kat dpan perhimpunan hari Isnin n naikan bendera Mlysia(ak) n bdera negeri(‘H’).Hmmmm..skang,tiada lagi sumer 2..n ak troskan pgajian menengah sy kat skola 2..

4TAHUN BERLALU..

sy spm taun ni,tp,sy still xbleh lperkan die..tp,sy biarkan je perasaan sy ni sbb mlas nak lyn sgt sbb tggal lg sebulan je nak xam!sy study thap kaw ngan member2 sy sumer.N hari meniti hari,spai r hari terakhir xam SPM!sy mmg sonok sgt time 2!(korg pn sme gak kan?ak tau korg pnah gak mek SPM..)N ktorg decide nak bwat makan2 tok raikan kesungguhan cgu2 sume n ktorg yg study thap dewa!so..member sy volunteer tok bwat event kat rumah die kat Ipoh!so,time 2 mmg ramai cgu n member yg dtg,termasuk r member2 yg kuar time F3.Sdg ak tgh makan ngan member2 sy..tetibe——-

[1 missed call]

012-xxxx xxx

peh2,

[1  new massage]

#salam..mxxxx(nama pgarang) si ketua pgawas!drjh 5  si ketua klas!

sy jd penin,spe lak ni?stau ak ak xcter kat sper2 pn mse ak skola menengah,mmg ak senyap je jawatan ak mse sek rendah lu(ye r,bwat pe nak bising2 kan..kang org kte riak lak.).Disbbkan sy xtau spe yg anta,syk pn abaikan je r msj 2!n troskankan aktiviti mlm 2!disbbkan dh jauh lewat malam,sy pn bmalam kat rumah member sy 2!sy xbleh tdo mgenangkan msj td tetiba—-

[1  new massage]

#salam..

tanpa byk pk,sy tros balas msj 2..

#wlam..spe ni yer?sori2.ak xknai..

[msg sent..]

1 new msg..

#laaaa..xpe r klo dh x igt kat ak,

Die tros men tarik tali !n akhirnya terjawb r sudah..bru sy tau yg die adalah “H”,kat sini tbullah balik sumer kenangan yang ada bersama ‘H’.sy mmg sonok gler time 2,sbb dh hpir 4taun lbh ktorg x kontek..tetiba je ‘H’ anta msj kat sy!(cb korg bygkan betapa bahgianyer ak time 2..dh 4taun lbh ktorg lost kontek)

Sjak dripada mlm 2,sy tros msj ngan die!ari2 sy msj ngan die..dipendekkan cter semakin lame hubungan sy n ‘H’ semakin rapat dan menjadi lbih dripada kwn..hari2 sy n ‘H’ msj n tiap2 mggu ktorg akn kuar same..(ye r,time 2 dh beh xam SPM,mmg free sgt r)tp,ad something wrong tetibe blaku kat sy..sy xtau nak ckap  camner,,sy mule x slese ngan hubungan  ni!sy cbe tok jauhkan diri sy ngan ‘H’!tp,ak xbleh,die tetap cari ak..’H’ mule perasan yg sy x serupa dlu..Pg 2 ‘H’ ajk sy kuar ,’H’ tye sy npe ak jd camni?sy just diam shj n sy kte yg sy nak blik,sy penat sgt rini(wlpun ak xpenat pn)otak sy celaru,fikiran  berserabut,sy xtau ap yg sy bwat skang!n sy tros tggalkan die,’H’ cbe ikot sy..

“Jgn ikot ak!’ak marah die..n ak npak ‘H’ mula menanges..Mlm 2 ak msj die yg ak nak break up ngan die!’H’ tros call ak time 2 gak..tp,ak xjwb,ak tros tutup telinga ak dgn bantal,ak terdgr yg nset ak berdering!ak just biarkan je ats meja study ak!n ak menanges time 2..ak tau yg ‘H’ tpon ak,

Tpa ak sedari,mak ak ktuk pin2 blik ak tok smyg suboh.Ak cpat2 tgk jam kat dinding-0615am-ak tros amek wuduk n smyg suboh,ak menanges time ak sujud!

Ya,Allah ..

Ampunilah dosa2 hambaMu ini,sesunguhnya ak tlh byk bwat maksiat kpdMu Ya Allah,

Ak org yg blajar agama,ak lahir dlam keluarga yg sgt mementingkan agama..tp,knpe ak sgt leka kpdaMu Ya Allah..

Ampunilah dosa ak YaAllah,sesungguhnya Kaulah Maha Pengampun..

Abes smyg suboh,ak tros mcari dalil mengenai masalah ak ni.–Alhamdulillah,ak jper.

Allah firman dalam surah Al-Isra’, surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:

Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”


Ak tersedar yang slame ni ak dh terlalu leka,ak tau mende ni haram..tp,nper ak bwat?ak tau bende ni haram..tp,nper ak biarkan diri ak bersame2 ngan ‘H’?Ya Allah ak berdosa kpdMu..Ampunilah ak..Ya Allah,ak bersyukur kerana Kau telah menyedarkan ak..

Ak tgk kat nset ak..

56missed call from ‘H’..

Ak xtau ape nak bwat..

Mlm 2 ak msj die n trangkan pkara yg sbnarnye..ak harap die paham situasi ak..ak mintak maaf kat “H”klo die anggap ak men2 kan die..tp,ak xde lgsg niat nak main2 kan die..ak just xmau ad ape2 hubungan special dgn die!ak harap die mgerti.

ak tulis segala2 luahan ak kat ‘H’

[massage sent]

minta maaf ‘H’ n lps peristiwa lps f5 2,ak lgsg x kontek die spai r skang..n ak x mnyesal memutuskan hubungan yg berusia sebulan..


Aku tak percaya lagi
Dengan apa yang kau beri
Aku terdampar di sini
Tersudut menunggu mati
Aku tak percaya lagi
Akan guna matahari
Dengan mampu menerangi
Sudut gelap hati ini
Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat
Kenapa ada derita
Bila bahagia tercipta
Kenapa ada sang hitam
Bila putih menyenangkan…

Advertisements

couple?hmmmm..meh dgr pndpt jap!Reply by QZ sixiangjia on September 14, 2009 at 2:02am

Posted in Uncategorized on November 8, 2009 by hadi89

salam..betul tu…cintakan makhluk keranaNya, barulah sama-sama dapat keadilan sejagat…kalau cintakan keluarga hinggakan mengabaikan hak Allah, takda guna gak cinta tu..sama gak kalo cintakan isteri/suami sekadar material dan lupa tegakkan sunnah dan hak Allah, takda guna gak..biarlah cinta itu untuk Islam..

Kalau dalam Islam, merisik ni untuk ta’aruf pasangan sebelum kahwin, bertunang untuk ‘mengecop’ pasangan sebelum kahwin..habis kalau camtu, apakah fungsi kapel? so, rasanya kapel memang takda dalam islam. merisik ni pun ada syarat dan kaedah gak, sedangkan kapel memang takda kaedah spesifik dan sekadar mencemari nilai murni yang Islam ajar.

Sedangkan hubungan mereka yang bertunang masih dibataskan dalam Islam…kalau kapel, adakah batasan dalam syarak menjelaskan batasan kapel? Rasanya takda dijelaskan pasal kapel dalam Islam, dan bertunang adalah kaedah terbaik untuk mengenal pasangan lebih terperinci sebelum berkahwin..

Untuk kes ukhwah antara muslimin dan muslimat, ni pun ramai salahguna istilah ni. ukhwah tidak salah, tapi kalau sampai berdua-dua stadi di library tu adakah masih dikira ukhwah? sama gak, kalau sampai jam 3 pagi duk mesej2 guna henset dan mesej mende yang takda faedah, adakah itu dikira ukhwah? adakah makan sekali di kafe itu dikira ukhwah? selepas tu, ada orang guna alasan untuk saling tegur menegur sesama kaum berlainan jenis atas alasan dakwah. Tapi bila pikir balik, dakwah ni tidak pilih kaum sejenis ke lain jenis. Sepatutnya kita lebih mengutamakan kaum sejenis agar tidak timbul masalah ikhtilat. Dan bertambah malang andainya insan yang sama jenis dilupakan dan diabaikan kerana sibuk berdakwah kat berlainan jenis je. Adakah dakwah ini sekadar memilih kaum berlainan jenis?

Ta’aruf berlainan jenis ni tidak salah, tapi kalau sampai detail melampaui batas, itu bukan taaruf dah rasanya. Bagi saya, nak ta’aruf cukupla sekadar nama dan asal mana, atau ilmu asas lain. Kalau ta’aruf sampai tahu saiz kasut, makanan kegemaran, dan sampai lupa nak ta’aruf insan lain, itu memang dah lari dari batasan.

Cuba baca pasal ikhtilat, itu mampu menjelaskan lagi camna nak berhubung antara laki dan wanita..saya ada fail tu, tapi dah hilang..sorila explen panjang2..mende ni memang komplex, dan ramai salahguna atas alasan ta’aruf dan konsep carik pasangan..hehe..wassalam

###tjuk:last “celebrate”-skali ak terigt r..

Posted in Uncategorized on November 5, 2009 by hadi89

5/11/09-jam2115.

hmm..mlm ni ak free,td ak xam hub enik,next paper ak 10/11/09.mlm ni rilek r lu..ak nak ym,malas r plak!so better ak tulis something tok korg!

–bler ak tgk gambar2 KISAS,kat dlm lptp ak,ak pn terigt kat blog ak..pe salahnyer ak kongsi cter mse ari last ak kat KISAS kn?haiiiiitttt!!!pe yg ad?ad cter dlm gambar!jom cekadaut!

Ari terakhir xam STPM,paper b.rab2!Mmg susah sbb nak kne hafal syair n kne faham balaghah!klo  xsilap ak paper start pklo 230ptg kot!klo x silap r..tp mmg ptg!sbb pg 2 ak btgkus lumus hafal syair..mmg penin!ak rs kat kple ak,mmg panas!mayb 100’c!klo kple ak bwak g ktub utara,mti cair tmpat 2!

dh2x!sbung cter blek!jamuan terakhir MTE(mjlis ting 6)mmg dh lme ktorg plan dh..mende ni mmg annual program bg dak2 F6 kat cgu2.ustzh2 n ustz diorg..so,ak dh sediakan gambar tok korh tgk!jom!ad cter dlm gambar!cekadaut!

CIMG2141###time ni dh start mkn dh kat 6a2!klas najmi n fizan! .dri kanan&keblkg:fizan,zaheer,akram,sopi

dri kiri&kblkg:mohsin,fami(classmate ak)asri n hafizi

plg kiri:che am(tgh berjln)

CIMG2142###time ni YB najmi tgh melawat kwsan~sbb jamuan ni bwat kat klas die!Najmibru lps trik rmbut asri!diperhatikan zaheer,fami,akram n sopi!xbleh bla r!

CIMG2143###dri kanan:sopi(uitm)che am(ukm)amar(unimas)_apsal hg jauh sgt amar oiiii..haisk!

CIMG2144dri kanan:mohsin,haikal,fizan,halim,n fami!gambar ak seketoi pn xder!hampeh!

CIMG2146

CIMG2147###yg pkai kopiah putih 2 ust khir!ustz usuluddin ak..die ni wlpun gru dsplin,tp ktorg u6(08)xpnah bwat kes ngan die!so..ktorg mmg baik sgt n respek rkat die!Ust khir mmg bez!

CIMG2148###dri kiri:cgu azalina,adibah(usim),cgu suzana n ustzh yusalmah,npak tgn jer..

cgu azalina-cgu pgajian am ak!antara cgu2 yg ak rapat gak!klo ngan die ni..ak terigt yg die pnah kjut ak pkol 430 pg..sbb die nak pastikan ak study pg 2!sbb ari2 mmg ak xam paper STPM paper pgajian am!Tharu ak ble die kjutkan ak pg 2!

cgu suzana-cgu penasihat mte ktorg!ak n fairuz slalu jper die psl hal ekonomi mte!n tok tambahkan ekonomi mte,ktorg juai dadih!lme gak r ktorh juai dadih 2!n mcm2 r ktorg juai!yg 2 ak slalu jper die ni sbb die ni caring orgnyer..hait!tabik cgu suzana!

CIMG2149###ustazh yusalmah!ustzh syariah ak!ak mmg baik gle ngan ustzh ni..haiiiissskkkk!!!

so,ni r sdikit sbyk tentang jamuan last bdak f6(o8)sume  dh msuk U dh pn!100persent sumer dri ktorg msuk U!pepn,tanpa dri cgu2,ust2 n ustzh spe r kami!uhuk3x!

>>>ok2x!ni je cter ak tok kali ni!ad time ak cter bende len lak!peace!

Buletin KISAS-Mek sijil STPM!Ak dh grad STPM!

Posted in Uncategorized on November 1, 2009 by hadi89

Hoho!!!Salam sumer!dh lme blogger x tulis something kat cni!mayb cbuk xam!Antara aktiviti tbaru ialah g KISAS n mek sijil STPM!Camner cter die?Jom cekadaut!

        Ari2,beh xam maharat qiroah,ak tjumper afiqah(bdk KISAS gak),xksah r..tego r sesikit..peh2 ak,najmi,muaz n syuk tros g makan kat Sawah Ladang!’Port”  baru ktorg!kat ner?nti ak tjuk!Time ak nak makan,Afiqah call ak..tyar moto die ad probz n minx ak tolong..erm!ak xksah tp bg r ak beh makan lu.Abeh je lunch ktorg,ak n najmi g r ja KIZ,tgk pe probznyer..lps 15minit,masalah setel..n kat cni r bermulanya cter g KISAS!!!

       Afiqah ajk ktorg g KISA tok mek sijil STPM,mule2 rs ragu gak nak g..sbb ak n najmi dh kne dh ri2!Ntak r..nak g ke x,rse mls nak g..tp,sijil lak x amek!erm..’tgk lu r camner afiqah!klo ad time ktorg g!!!”Mlm 2 ak kontek ngan fami,ak ckp yg afiqah ajk g KISAS,mek sijil STPM,n die pn ok jer n zaheer pn ok gak!Akram plak YM ngan ak yg die nak g KISAS gak nak mek sijil STPM.N ak kompem blek kat fami n zaheer yg ak n  najmi nak gerak skali ngan diorg..sbb diorg nek kete..

    Bsoknyer,area pkol 8pg ak dh grak dh ngan najmi ke UM,dlm mse stgh jam je ak dh spai UM!Fami ckp ak gle sbb bwak laju nak mati!haha!Die expect ktorg spai area pkol9 pg!Laju ke ak bwk?haha!oto ex5 class je pn..peh2 ktorg g klej Zaheer n nek kete die.-maleh nak cter!Jom tgk gambar!Cekedaut!Image000  #Time ni dh spai dh KISAS!Lpak kat blok toriq jap sbil tggu member2 len!!Dri kiri-najmi,zaheer n fami(ketua blok ni mse ktorg u6!)

Image002

#Time ni ktorg tgh jelajah dri bilik ke bilik(bdk u6 skang)Tjper lak ngan mende ni!Pe lg!Amek gambar jom!

 

Image005

Image006

#Background mjid Sult Sulaiman-tpat ktorg smyg jumaat n makan pree!Yaaaay!Image007

Image009

#Asri(uia)bru spai!!!pe daaaa!bru spai!asri ngan wajah bru!rmbut dh pjg skang..Macho glerImage010Image012

 

Image013

Image015

#Time ni dak Akram n Fizan dh spai dri UPSI!Makan jap kat Nasi Lemak hj.Mad!Tpat plg femes kat bdk2KISAS!

Image018

Image019

#Time ni kat bilik BADAR jap!Lepak2 lps makan..jap lg nak mek sijil!yeeaaaaghhh!Ak grad STPM rini!

Image021

#pej KISAS dh upgrade!Time ni r ktorg jper pgetua..die tjuk sijil dri London yg die dapat!Adooyaiii!peh2..dpt r sket nasihat!!!

jper lak ngan ustzh khairiah-ustzh b.arab mse ak l6Ust Khir-ust usuluddin ak!a.k.a-guru dsplin yg sempoi kat u6!

jper lak ust Nawi..Ust syariah ktorg!

jpe ngan Mr.Anuar!Mr.Muet klas ak!bez woo die ni!hahaImage032#berdiri dr kiri:fami,mr Anuar,hadi(blogger_

#duduk dr kiri:fizan n nalmi-ex student Mr Anuar mse l6

Image035

#dri kiri:hadi(blogger),fami,fizan,najmi,cgu rosnaini,ustzah zubaidah n afiqah,

#ble ak jper cgu nani,ak terigt blek segala macam mende yg die bg kat ak..mcm2 die bg kat ak time hari rayer n time dh nak STPM..Cgu Nani jgk r yg potong janggut ak mse dlm klas BM die..Kantoi r plak!tq Cgu sbb bg kenangan yg plg Bez!

Image036

#yg kat bwh ni lak..Ustzh Yusalmah..Ustzh Syariah 1 klas ak!Ustzh ni mmg ak sker..die suke nasihat ak tok jd insan n suami yg terbaik!suami?haha!nak tgelak ak mse die cakap kat ak!time ni Ustzh tgh laminate ak pyer sijil STPM,100 persent sume die bwat!hehe..ak plg manja ngan ustzh ni..kantoi r plak!die r mak ak mse kat KISAS.dh gting!peh2 laminate lak!tq ustzh!Tgh gting sijil ak..

dh gting.laminate plak!sume stzh bwat!haha!iq ustzh.

#Time ni ktorg dh nak blek dh..dh penat jln..ni r aspura ktorg!Blok ak yg wane biru!idop khalid!

Image044

Image045

#peh2 ktorg lpk2 jap kat musolla saidina Ali tok smyg asar sumer,jper jap ngan adik2!bg nasihat sumer n mende yg bez ble msuk U ni..bg diorg semangat sket!tgk2 ujan plak time 2!haha!n time nak blek..haha!!!

part ni yg bez ni–kete fizan bleh plak tsangkut..sbb x lps gear!haha!yg bez 2 bleh plak die lambai2 kat ktorg..org tgh sonok sembang!n peh2 ramai2 tolak kete die tgh ujan lebat 2!seb bek hg ngan akram nak blek upsi!n then,,salam2 r ktorg sume sbb sume dh nak blek U masing2..

Image052

#ni r zaheer a.k.a ketua blok khalid ktorg!,ak n najmi nek kete die r!tq bro!

so..cter ni rcter ak time mek sijil STPM..dh beh daa..

orait!spai cni je cter ak mek sijil STPM,ad cter bru..ak cter lg!peace!