Mufti Rusia komen ayat pada kulit bayi

Posted in Uncategorized on Oktober 31, 2009 by hadi89


MOSCOW – Majlis Mufti Rusia kelmarin sebulat suara menyatakan bahawa ayat suci al-Quran yang muncul dua kali seminggu pada kulit Ali Yakubov iaitu seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan di wilayah Dagestan, selatan Rusia merupakan amaran tuhan kepada semua penduduk Islam di Rusia dan Dagestan.

Menurut kenyataan majlis itu, mengikuti perintah Allah dan meninggalkan segala persengketaan, mewujudkan keamanan sesama umat Islam dan dengan jiran, membersihkan diri daripada dosa dan mula mengamalkan prinsip kejiranan selain bermaaf-maafan menyebabkan penduduk Islam di negara tersebut akan mendapat keampunan Allah.

Menurut beberapa laporan, ibu bapa Ali yang tinggal di bandar Kizlyar di wilayah Dagestan dan kalangan imam tempatan mendakwa ayat suci al-Quran itu muncul pada hari Isnin dan Jumaat sebelum hilang dan digantikan dengan ayat baru.

Salah satu ayat itu bermaksud: “Allah ialah Pencipta segala yang ada.”.

Apabila ayat suci seterusnya muncul, Ali tidak dapat tidur sepanjang malam dan mengalami demam dengan kepanasan badannya tidak dapat dikurangkan walaupun dengan menggunakan ubat-ubatan kuat.

Semasa dia dilahirkan, Ali didapati menghidap penyakit jantung dan berkaitan dengan otak tetapi dia sembuh sepenuhnya selepas ayat al-Quran mula muncul pada tubuhnya. – Agensi

Tags: subhanallah…

Advertisements

Saya n Awak

Posted in Uncategorized on Oktober 24, 2009 by hadi89

dulu saya rasa saya tak berguna..

Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..

Saya nak ‘join’, kawan kata saya menyibuk..

Ada pula yang kate saya kuat emo..

Sikit-sikit nak marah..

Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..

Lepas tu saya cuba buat lawak

kononnya nak tarik perhatian orang lain

saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya

terutamanya pelajar-pelajar perempuan..

Budak-budak lelaki semua kata saya ‘mat capub'(cari publisiti)..

tapi saya tak kesah..

asalkan ada yang terhibur..

Tapi saya tetap merasakan kekosongan..

Memang lumrah manusia..

Seorang lelaki akan tertarik kepada wanita

Macam itulah yang saya rasa..

Saya tengok kawan-kawan dah ada yang ‘couple’..

Di dorm sms awek sampai pagi..

ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..

Saya mula berfikir..

“Adakah aku perlu BERCINTA?”

Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..

saya pun mula menanam tekad untuk ber’couple’. .

Dan masa itulah saya kenal awak..

saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..

Mula-mula awak jual mahal..

Tapi saya tak kisah..nak beli gak..

akhirnya, dipendekkan cerita..

saya pun mulalah BERCINTA..

Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat

Apa orang kata..’ALL OUT’lah..

haha..

Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..

‘gayut’ malam-malam. .kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..

Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber’couple’ tu..

Tidak terasa pun kehilangannya. .

Mase bercinta memang indah..

Semuanya indah..

Sikit-sikit gurau-gurau

Sikit-sikit gelak-gelak

kalau merajuk men pujuk2..

kalau ‘birthday’ kita sambut sama-sama..

Untuk diri ini,terasa amat bahagia..

Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..

Saya pernah terikir..

Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,

kata saya macam-macam. .

Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..

Alhamdulillah. .

Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa

dan saya kena brubah..

Hidup saya mesti selari dengan Islam..

Saya kena jadi baik..

Sebab memang itu fitrah manusia..mengingina kan kebaikan..

semua orang nak masuk syurga kan?

Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..

Rapatkan diri dengan Al-Quran..

Selalu solat jemaah awal waktu..

Selalu dengar tazkirah..

Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran

Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,

Saya taknak jadi baik seorang diri..

jadi saya ajak awak sekali..

Saya ajak awak baca Al-Quran..

saya kejut awk bangun subuh..(calling)

saya ajak awak saling beri tazkirah..

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..

Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.

Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..

bercinta kerana Allah..

Kita couple tak macam orang lain..

Orang lain couple ‘jiwang-jiwang’ je..

ade yang siap wat mksiat lg..

pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..

Tapi kita couple baik-baik..

Jaga batas-batas syara’..

Tak guna ayat jiwang-jiwang

janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..

cuma sms dan call je..

Dan awk terima perubahan saya itu..

Saya pun banyak nasihat awak..

Awk pun terima..

Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu

Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..

Dan akhirnya saya rasa..

Hubungan kita semakin diredahai..

Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan. .

Dalam proses perubahan saya,

Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..

Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.

Kalau kita tidak berdakwah..

kita akan dipertanggungjawabk an oleh Allah di akhirat kelak.

sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A’raf,

surah ke 7,ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di

antara mereka berkata: “Mengapa kamu

menasihati kaum yang Allah akan

membinasakan mereka atau mengazab mereka

dengan azab yang amat keras?” Mereka

menjawab: “Agar kami mempunyai alasan

(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,

dan supaya mereka bertakwa”.

Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik

Tegur mereka apa sahaja yang silap..

Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..

Saya mesti nak tegur.

Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..

Ape lagi..tegur je la depan-depan. .huhu~~

Lepas tu, satu masa..

saya terbaca pasal couple..

“COUPLE HARAM”

Saya tak percaya..

tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..

macam betul pulak..

huhu~~

tapi biasala..

kalau kita suka satu benda tu..

kita tetap akan cari alasan untuk ‘membenarkan’ pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..

dan teruskan saja hubungan kita..

kita tak buat maksiat..

Kita jalan-jalan pegang tangan..

tak jiwang-jiwang. .

Cuma saling ambil berat..

Tanya khabar..

Borak-borak. .

Siap bagi tzkirah lagi..

Apa yang haramnya dengan benda ni?

Tak kisahlah..

Masa terus berlalu…

Masa ni dah nak dekat Trial SPM..

lagi tiga minggu sebelum trial..

dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..

buat study group

Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..

ada juga yang buat tak tahu

Kadang-kadang bila tegur..

saya kena marah pula..

macam-macamlah alasannya

ada kata saya tegur tak berhikmah..

ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..

Tapi tak kisah..

saya ada tempat mengadu..

huhu~~

Suatu masa..

ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..

saya terjumpa ayat ini..

Mengapa kamu suruh orang lain

(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu

melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,

padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?

Maka tidakkah kamu berfikir?

(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir..

“Selama ini aku asyik tegur orang je.

Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,

Cepat marah, suka buang masa,

ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..

Macam mana ya?”

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang

hak dengan yang batil dan janganlah kamu

sembunyikan yang hak itu, sedang kamu

mengetahui.

(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..

“Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau

dengan kami..tegur orang konon..”

Berfikir sejenak..

Sebenarnye ber’couple’ ni boleh ke tidak?

Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?

Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah

tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?

terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..

saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..

Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..

saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..

sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..

Dalam fikiran saya..

“Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati. .”

******

Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta’aruf,

pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri

Lagipun kami semua penat..

takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..

pihak penganjur pun faham..

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..

Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.

Tapi saya tragak-agak. .

“Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak

buat macam mana? Aku kena clash ke?

Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau

tak buat salah, apa nak ditakutkan?”

Lalu saya menghampiri ‘Brother’ fasilitator tu..

Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

“Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit

boleh?”

“Em,boleh..duduklah . Nta nak tanya apa?”

“Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang

kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla..”

“Bercinta ke?”

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..

“Sebenarnya. .couple ni boleh ke tak bang?”

“Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra’, surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:

Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”

“Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia.”

Saya tak mahu mengalah.

“Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni.”

Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik

perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.

(Surah Al-Anakabut, Surah 29, ayat 38)

“Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?”

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, “Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?”

“Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat

elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple..”

“Zina hati?” Saya menduga.

“Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh ‘check’ dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati.”

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung..

“Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta.”

“Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt.”

tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb..

“Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi.”

Saya trdiam lagi.

“Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri.”

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.

“Jadi apa saya nak buat bang?”

“Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu.”

“Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?”

“Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada ‘sejarah’ dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner.”

Tiba-tiba saya terfikir..

“Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?”

Saya cakap..

“Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?”

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

“Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra’du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan.”

Alamak…tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

“Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup.”

“Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan.”

“Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri.”

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri..

“Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya..”

Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

“Assalamualaikum. .Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum. .”

Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].

Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

“Terima kasih bang..”

“Takpe, dah tanggungjawab. .”

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..

Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

*******

Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.

Saya bagi ta’lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..

Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..

Seindah gubahan pertama..”

Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir..”Kena tegaskan rasanya”. Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..

“Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..

Assalamualaikum. .saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan.. Lagi satu,

Jangan cari cinta manusia,

ia penuh dengan penipuan,

kekecewaan,

dan tak kekal..

Tapi carilah cinta Allah..

tiada penipuan,

tidakkan pernah mengecewakan

itulah cinta abadi..

Cinta yang diredahai..

-Yang Terakhir- “

[SEND]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Saya dah buat keputusan.

Saya pasti apa yang saya buat ni betul.

Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.

Saya takkan berpatah balik..

Takkan..buat selama-lamanya.

G Cameron Highland

Posted in Uncategorized on Oktober 24, 2009 by hadi89

Image000 Kenangan ak kat Cameron Highland!1st time ak spai cni..

Time ak lps STPM kat KISAS,ak dpt peluang ngajar kat skola lame ak!Kat MADID!so bermulalah kerier ak sbgai cgu!Tp,ak xnak r cter camner ak ngajar kat skola lu..Tp,ak just nak cter pgalaman ak mse jd guru pgiring student ak time diorg g Cameron.Jom cekaaut!!!

Time 2 ak bru beh ngajar kls 2 rushd!Ant klas yg bez time ak msuk!Hepi je ak dok dlm kls ni!haha!n time ak kuar kls 2 rushd,ak lalu r dpn kls 2sina!Kls ni pn bez gak!Lgpn ni r kls ak lu..time ak F2!Kenangan ak terimbas ble ak msuk kls ni!Kenangan wooo..Sumer cter ak time F2 ad dlm kls 2.Peh2 Izzati n Syahmi tego ak,n diorg tyer ak,free x dlm area bln 4?Sbb diorg nak booking ak tok jd guru pgiring g Cameron!haha!terkjut gak ak bler dier tyer soklan 2..sbb ak xpnah lg jd guru pgiring!So..ak pn ckp r yg “tgk lu.bg sy pk lu..nti sy bgtau awk blek”.Sepjg perjalanan dr kls spai bilik guru,ak pk..”nak g @ x nak ni?”

Last2 ak decide yg ak nak g!Pyer r suker diorg!haha!Bese r ..ak ni sporting!Mayb 2 yg diorg pilih ak kot?!ceeewaaah!N partner ak Cgu Saiful Ridzuan!cgu BI.Die ni mmg sempoi gak!Sgla psiapan tok g sne,dri makanan,hotel,tmpat nak d lawat..sumer bdk2 yg bwat!Ak just g jer!Dwit tambang pn ak xpyh bayar!Yahoooo!Nie r mase ak nak g jenjln..dh lame ak x g jenjln!

Ari yg d tggu pn tiba..ktorg akn tdo sne tok 1 mlm,so..trip ktorg 2 hari 1 mlm!Pg sabtu ak pn spai MADID,sbb ktorg bertolak jam 8pg!yaaay!n bas pn spai!Ak cek sume bdak2 yg ikot n barang2 diorg sume n pastikan xder yg tercicir!Area pkol  2 ptg ak pn spai kat Cameron!Perghhhh!!!sjuk wooo!Ak mmg exited gle time spai sini1Bese r 1st time spai cini.

So,ak mleh nak cter byk2 kat sni..korg layan je r gambar2 yg ak post nie!tq!Hait!Arigato Gozaimas!

ak yg tgh usha ldg teh!

ak yg tgh usha ldg teh!

Haha!Time ni ak kat ladang Teh Boh!Sjuk gler time ni!Kaw2 luas ladang teh,,n setiap satu ladang

ni ad syarikat die yg tersendiri!hoho!!!

Image002 haha!tq cgu Saiful!sbb tgkap gambar!

Image005 ak n student ak!arif fikri,,rendam kaki kat small waterfall die!sjuk gler beb!

Image006 Hoho!ak n rama2 ni kat taman hape ntah!ak lpe r!

Image007 Cgu Saiful yang tetiba jd jiwang karat!

So..ni r antara gambar2 time ak g Cameron!hait!Peace!

KISAS HUGE REUNION!

Posted in Uncategorized on Oktober 23, 2009 by hadi89

Image039

Skang kat Mjid Sult Sulaiaman!Dr kiri,hadi(blogger)najmi,hanis n yg tagkap gambar..sopi!time ni sblm zohor!Pehtu,g berayer!Cekadaut!

haisssskkk!!!ak pn xtau nak cakap time reunion nie!!!nak marah kang,ilang plak pahale ak ni!!!erm?nper hadi marah?cekedaut!

ari selase,(29 sept 09)ak g blik najmi kat uo,time igt nak bwat bwat “>asgmnt jap!xpe r,xkesah r..mule2 mmg ak bwat asgmnt!lps 2,lps sejam..ak dh start boring!”die dh boringgg dh!!!”haha!so?pe lg..ak pn terigt r kat member2 KISAS ak yg yg “>terbez skali kat dunia yang fana ni!especially si fahmi khawarizmi a.ka. paaammmiiieeey!Paaammmiiieeey ni bgus budaknyer,die ni classmate ak time ak f6 kat KISAS,dh ak n die je yg laki dlm kelas 6A3!aissskkl!Sedey btol ak!

sbung cter blek!ble dh terigt kat member KISAS.ak pn bkk r group ktorg,group ni asalnyer cadangan ngan “>drpd bdk2 bdk2 “>STAM r,meyb dlm group ni,bleh tuka2 tazkiraah n ilmu!Mule2 ok r..peh2..~ak pn dh xtau hape ak jd r ngan group ak ni~#insaf r wahai kwn2 ak sekalian makhluk!#Dlm grup 2 ad r gamba2 aktiviti2 bdk2 muslimin f6!muslimat f6?haha!xpayah!no woman no cry!hmmm…macam2  r gambar ad dlm 2!gambar hari raye KISAS,jamuan terakhir MTE,gambar ktorg g Kedah,gambar diorg g Acheh,n byk r!korg xplore r sendirik!cari dlm group ak!

Ble ak tgk gambar2 2,mmg ak terigt kat member2 ak!dh lame x jper jper “>diorg!skali ak terigt daaaa..!perghhh!mmg kenangan ak cakap hg!Then,Najmi pn cakap.”lame x jper diorg,reunion jom!”ak pn cakap r”diorg “>bleh gak!ak pn free mggu ni,ak xde latihan”!so p lg..bermule r sesi kontek kontek “>mengontek member2!sorg2 ak tepon n msj!start dari ari “>bdk bgtau “>plak “>bdk “>UPSI,ak kol Fizan.die cakap die kompom dtg,Akran ak tepon tepon “>xdpt,ak soh Fizan bgtau kat Akram nti,Bdk UPSI dh setel!Bdk UM plak!ak n Najmi kol Fahmi n zaheer,Insya Allah diorg bleh dtg!~canteeek!Then,tepon n msj plak bdk UIA,Hanis,Asri N Izaz!Insya Allah diorg ad!Sbb diorg akn nak “>dtg dtg “>sehari awal,sbb time 2 ad Muktamar Badar.ari jumaat n lps jumaat.yg reunion ktorg ni ari sabtu!so,diorg bleh r stay sehari!ak bgtau plak kat bdk UITM,si sopi slamat berjuang!haha!Asalnyer die xnak dtg kos ad hal pting!tp.sbb memner pyer pasal,xkesah r..dtg gak,lgpn bkn jauh pn UITM Shah Alam ngan Klang!Lps 2 ak kontek plak Syawal..bdk UPM amek kaunseling!Insya Allah die try dtg!n sorg lg jauh dri perantauan!Amar kat UNIMAS!Mmg kompom xbleh dtg pyer!ha!ak lper nak bgtau kat bdk2 UKM gak!mohsin,haikal n che am!Insya Allah gak..Ok r!

Cantekkk!!!sumer bleh dtg!plan reunion ari sabtu(3 okt 09)sume ak jpe kat nasi lemak lemak “>Hj Mad,nasi lemak keramat bg bdk Kisas yg yg “>ske fly mcm asri!haha!Hakikat beb!Korg try r nasi lemak ni!sedap wooo..mkn lak ngan tempe n telur goreng!perghhh!wpun npak basic je..tp ad bez kat situ!so..pendek tgu “>pyer citer,,,ari jumaat(2 okt 09)ak remindkat diorg diorg “>psl reunion nie!ha!!!time ni r dh “>yg kureng dh ni..ad dh yg xdpt dtg..haaaissskk!so.ari sabtu pagi 2,ak mek Najmi kat UO,area pkol 845 am,sbb janji nak jper kat port pkol 10 am.Area pkol 1005 am pn ktorg spai kat port!tgk2 kat situ Hanis n Asri dh ad dh..peh2 Sopi lak spai,tgu pyer tgu,nasi lemak pn dh beh 2 pggan.air kosong plak kompom r dh beh!tepon lak si Fahmi n Zaheer(UM),cantekkk!!!canteeek sgt!diorg xbleh dtg,sorg g N9 sorg lg emergency!Xpe r ,husnuzon je r..then,tepon lak akram n fizan(UPSI)haha!!!xbleh dtg gak!sbb kat Tg.Malim  skang ujan lebat!Lg canteeek!!!Bdk UKM,mohsin,haikal n che am dh blek awal dh sbb fak diorg bwat prog.Syawal(UPM)mayb dtg lambat sket..xkesah r..

so?Spe je yg ad?alahaaaaiii!ciput gler!ak,najmi,hanis,asri ,sopi n izaz je?dlm byk2..ni je yg dtg?!sbo je r..janji jper member!Plan nak g KISAS KISAS “>jap,then nak g brayer rumah cgu2.1st,g  DM KISAS,ak sbgai KOMETRA ngan ngan “>hanis n najmi n sopi,mti wajib g n jper sifu!cik Din!seb bek die ad!sembang kaw2 bez ngan die!siap bg makan tembikai lg!tembikai mmg febret ak time kat KISAS lu,klo ad lebih,mmg ak r yg habeskan!Mmg sedap!spai diorg kte ak ni hantu tembikai!haha!then g lak sekolah!time 2 ari sabtu,cgu pn xder,yg ad pn bdk2 r..ak sempat r jper diorg lbh2 lg bdk f6,diorg pn dh nak xam STPM,nasihat r sepam dua!tp,ak ckp kat diorg yg STPM susah!!!hahaa!

peh2 g plak braye rumah cgu2 KISAS,ktorg g rmh ust ust “>zainal n ustah sumaiyyah!Diorg mmg kaw2 bg makanan byk!mmg x larat nak makan!lbh2 lak kat rumah ust zainal!segale macam makanan!n rumah ust zainal ni mmh lawa!dru beli..n deco n lanskap di mmg ak puji!2 tumbs up!Ktrg braye spai r spai area pkol5 pm.Ak tepon gak cgu2 len cam cgu jam n ustzh ct,tp xdpt..xpe r..mayb next time kot,lgpn ktorg x asar lg.Asar jap kat musolla SaidinaAli,asar berjemaah n Mathurat jap..huuuuuuhhh!mmg tenang ak dok cni,berbeza ngan life ak kat UKM,hati ak tenang kat cni.

Lps smyg g padang jap.time 2 ad match ant upper 6 n lower 6!match 2 mmg tiap2 taun ad!mse ak u6 pn ad gak!xspat tgk abeh jam dh  dh “>sbb jam dh pkol6.kang nak blek blek “>Bangi lak dh sejam.Hanis nak blek Gombak lg.So,sume decite nak blek..sopi bleh r sbb dekat!ceeeehh!sume salam2 n peluk2!haha!rse sedey pn ad!tp,x  r sedey mner pn!bese je r!tekilan gak r membe2 lan xdpt dtg!xpe r,mayb next time bleh bwat lg!xde pe hal r!

n reminder beb!Amar ajk g rumah die Disember ni..akak die kawen!ad free dtg r!mayb bleh jper katPendang  Kedah!Orait!spai sni cter reunion!Peace!

Rayer FPEND!

Posted in Uncategorized on Oktober 20, 2009 by hadi89

Salam!!!
Nie r antara gambar-gambar mase hari rayer FPEND ri2!Time 2 ari jumaat,Mulenyer ak xtau ad sambutan ari rayer kat FPEND.Peh2 time kuliah Akhlak Tasauf,najmi dpt msj dr Dr.Isa soh pkai cantek2 n pkai kasut.Kate die ad jamuan rayer kat FPEND ANTARA PKOL 11PG-5 PTG,
haha!1 peluang yg xbleh dilepaskan!So,abeh je kuliah akhlak tasauf!Ak,muaz n najmi tros tuka bju n g beraye!!!Jom cekadaut!

Haha!sampai je kat fak ak 2..bru pkol 1115 pagi beb!dah ramai gler org!Sume org dtg!mcm nak g berperang jer!Tp,perang pe lak pkai bju mlayu ni?siap samping sumer..ishk2!Sumer bdk ad,bdk Pend Islam,bdk Sukan Rekreasi,bdk Pend Khas,bdk Sains pn ad gak!Ak cam diaorang jer..tp xknai name pn..ad yang knai pn sikit jer..Xsumer!haha!Time 2 mmg crowded gler!Mmg ramai!Alahai..”mati r ak,camner ak nak mkn ni?”tyer ak dlm hati!

Tp,xper,ak kuatkan semangat!Hari Rayer puyer pasal..ak redah gak#Time 2 kedengaran lagu darah satria(dlm nset ak)#ceeeewaaah!mcm nak g annual camp lak ak  nie!Dah r dah nak dkat annual camp ni!Ak pn trus msuk booth PIPAQ(Pend Islam & Pend Al-Quran Sunnah)Dlm byk2 booth.booth PIPAQ yg plg byk makanan,2 pasal ak g sne!haha!Time ni.mmg ak dh x igt dunia dh..kaw2 amek makanan!Mcm2 ak mek,especially satay!Kat cni r ak jpe Akmal n Ehsan!Pe lg!Sumer berebut satay!Haha”Hampeh btol!”Tp xper,member pnyer pasal!gua xde pe hal..

Area pkol 12,ak dh xlarat dh..segale jenis makanan ak makan!Dari yg bez spai r yg xbez!Tinggal khemah,meja,n kerusi je ak xmakan!Tp,yg plg sedap n yg ak ske air hape ntah!Mule ak minun air bandong jer.peh2 ak try air wane itam..dlm die ad kacang,peh2 asam2 sket n ad mcm sayur kat dlm air 2!sayur hape ntah!tp,serius sedap!Spai ak tambah air 2 sje dkat 4 kali!Mmmg x pk len dah!Air 2 btol2 kaw ble ak minun die..rse bez je ble spai kat tekak ak!huh!xtahan!

Jam pn dh dkat pkol 1245,time 2 plak ari jumaat,as muslimin,dah ptt berigt r,so..najmi pn ajk blek sbb nak kjar zohor.Nak semayang jumaat,so ak pn blek KPZ,tuka bju,maleh ak nak pakai bju rayer+sampin+songkok!kang diaorg kte ak ni YB lak!So,in the end..Tq pd fak ak iaitu FPEND yg bwat jamuan rayer ni..TQ gak kat PIPAQ yg menyediakan makanan n minuman yg bezzz!n other booth2 yg len!Taun dpn bleh bwat lg..Peace!

x bleh bla r camnie..

x bleh bla r camnie..


Image024 Akmal yg tgh makan dgn kusyuk!Hadi(blogger)tetap maintain!Muaz yg tgh pk “bler r ak nak                                                                                          kawen ni..” n Najmi yg tgh port makanan yg still kosong!
Image032 Air ni r yg ak minum 2!Mmg sedap!Ad sayur lg!
Image031Najmi yg merenung tajam kat satay n Muaz plak tgh usha nasi himpit!Adooooyaaai!!!